top of page

RECEPT: BAKED TEMPEH VEGAN BOWL

Před pár dny jsme tu na Srí Lance vedli diskuzi o tom, jakou potravinu bychom si sem přáli dopravit, kdybychom měli tu možnost, ale mohli si vybrat poize jednu jedinou. Hodně lidí přemýšlelo docela dlouho, ale mě asi po pár vteřinách napadla jedna věc, která mi tu opravdu chybí - tempeh! V té chvíli jsem si ale zároveň vzpomněla i na můj nejoblíbenější recept právě s touto ingrediencí, který jsem pro vás dokonce zvládla před odjezdem nachystat a nafotit, ale zcela na něj zapomněla. Brala jsem to jako znamení, že by to asi měl být recept tohoto týdne a proto bych se s vámi o tu nejlepší asia bowl s pečeným tempehem chtěla dneska podělit.


Díky cizrně, tempehu, quinoe a brokolici je toto veganské jídlo plné bílkovin a rozhodně nemusíte mít strach, že by vás nezasytilo. Navíc pečený tempeh je tak neskutečně dobrá křupavá věc, která celé misce dodá texturu, díky které si ji budete chtít dělat pořád znovu a znovu. A to je #LucieApproved! Tak se na recept pojďme podívat.



Na jednu porci budete potřebovat:

- 30 g quinoy

- 100 g sladkých brambor = batátů

- 60 g brokolice

- 50 g cherry rajčat

- 30 g avokáda


Na pečený tempeh:

- 50 g tempehu (já mám nejraději tento asia)

- cca 1/2 lžičky kurkumy


Na "jogurtovou" zálivku:

- 15 g rostlinného jogurtu

- pár kapek citronové šťávy

- 6 g tahini (sezamová pasta)



1. Nejprve si podle návodu na obalu uvaříme zvlášť cizrnu (ta je potřeba na několik hodin dopředu před vařením namočit) a quinou. Také si nakrájíme na kostičky batáty, přidáme k nim kokosový olej, sůl pepř a dáme je péci asi na 20-30 minut do trouby, předehřáté na cca 180 stupňů. Cca 5 minut si povaříme i brokolici, aby nám trošku změkla.



2. Mezitím si připravíme tempeh. Ten nakrájíme na malé kostičky (čím menší, tím křupavější a dříve upečený tempeh bude). Ke kostičkám v malé misce přimícháme sójovou omáčku a kurkuma koření a pořádně vše společně zamícháme. Tempeh dáme do silikonové formy (případně na pečící papír) a přidáme jej do trouby k batátům péct. Tempeh je potřeba pravidelně hlídat, aby se nám nepřipekl (v závislosti na velikost kostiček). Já ho pekla asi 8-10 minut.



3. Zatímco se nám vše vaří a peče, připravíme si "jogurtovou" zálivku. V menší misce smícháme rostlinný jogurt, pár kapek citronové šťávy a sezamovou pastu. Vše společně pořádně promícháme.


4. Nakrájíme si i rajčata a avokádo na plátky. Jakmile se nám všechny ingredience připraví, naskládáme je postupně do misky a zalijeme zálivkou.



A máme hotovo! Na jednu porci pak vychází se vším všudy:


583 kalorií, 70 g sacharidů, 23 g tuků a 26 g bílkovin


Přeji vám dobrou chuť a pokud se rozhodnete jídlo vyzkoušet, určitě mi nezapomeňte dát vědět na mém Instagramu! Dostanete ke mě takhle aspoň tempeh na dálku a já budu moci nad vašimi výtvory slintat.


Užijte si to i za mě!

Papa, L.










2 867 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page