top of page

RECEPT: MŮJ VEČERNÍ KOLÁČEK

Aktualizováno: 12. 3. 2019

aneb můj dezert po slané večeři, který má ale obvykle tak dvojnásobek kalorií. Často se mě ptáte, jak můžu ujíst své sacharidy, když se točí třeba kolem 300 g za den. Koláček je má odpověď! Jeden dá dohromady pár druhů mouky, nějakou tu marmeládu, ovoce a najednou jsou pryč! Navíc naprosto miluju ten večerní rituál, kdy si sednu v klidu doma a hezky si ho po celém dni vychutnávám.


Jelikož víte, že jsem člověk, který tak nějak neúčelně praktikuje přerušované hladovění (i když se jako někdo, kdo IF praktikuje, nijak neprezentuji, protože na sebe jednoduše nechci lepit štítky) a že si většinu svých kalorií vychutnávám až večer v klidu, je pro mě večerní koláček opravdu skvělým nástrojem. Skvěle zasytí, po sacharidech se mi dobře spí a ráno pak nemám hlad třeba až do 10-11 hodin (a to vstávám v 5!). Většina mých koláčků má velice podobný základ, většinou si jen hraju s poměrem mouky podle toho, kolik kalorií mi daný den ještě zbývá. Nahoru si pak dávám věci podle chuti - proteinový puding, tvaroh, jablíčka se skořicí, marmeládu, ořechová másla a tak dále.



Jelikož mi na moji večerní dobrotu přišlo nespočet dotazů a proseb o recept, tady ho máte!


Na jeden koláč budete potřebovat:

- 50 g kukuřičné polenty

- 1 vejce

- 10 g sušených vaječných bílků, nebo 70 g tekutých vaječných bílků, nebo 2 vaječné bílky

- 10 g proteinu (pokud nedávám protein, dávám místo ovesné mouky Oatmash, aby byl koláč ochucený)



1. V míse si smícháme kukuřičnou polentu, ovesnou mouku/oatmash, kypřící prášek a případně i protein. Vše společně smícháme.


2. V další misce si smícháme vaječné bílky a bílek z jednoho vajíčka.

3. Žloutek přidáme k suché směsi, přidáme trošku vody a vytvoříme z toho tuhé těsto, které dáme stát na cca 10 minut bokem. Troubu si zapneme na cca 180 stupňů.


4. Mezitím si vyšleháme vaječné bílky do tuha.

5. Bílky smícháme důkladně s těstem, až nám vznikne tekutější, ale stále doela tuhé těsto.


6. Kulatou formu si vysteleme pečícím papírem a jemně posprejujeme kokosovým olejem ve spreji. Nalejeme do ní těsto a dáme jej péct na cca 25-30 minut. Po dopečení necháme těsto vychladnout a pak jej můžeme dát na chvíli i do lednice.



Já si na koláč obvykle dávám proteinový puding/tvaroh/jogurt s bezkalorickým sladidlem. Následně mám na něj v poslední době hrozně ráda jablíčka nakrájená najemno, která si na pánvi povařím v cca deci vody (do změknutí) a pak k nim přisypu cca 5 g pudingového prášku, který z nich udělá úžasnou jablíčkovou přelivku. Přidám ještě trošku skořice a medu a je to TOP!


Ozdobit můžeme třeba i kokosovými chipsy, ořechovým máslem, marmeládou a tak dále. To už je jen na nás a na našich chutích!


Většinu surovin najdete zde v seznamu, který jsem pro vás vytvořila: bit.ly/Suroviny_VecerniKolacek, kukuřičnou polentu seženete ve všech zdravých výživách, já ji ale kupuji na Rohlíku.


Koláčková královna určitě nejsem, sama se obvykle inspiruji u Barunky (@baru_svobb) nebo u Verči (@veju.star). U nich najdete receptů na koláčku hromadu. Já jsem člověk, který klidně jí každý večer ten stejný a obvykle tolik nekouzlím :D #sorrynotsorry


Nezapomeňte mě označit na Instagramu, když se rozhodnete koláč vyzkoušet.

Dobrou chuť! L.



9 922 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page