top of page

RECEPT: MUFFINY S PEČENOU HRUŠKOU A DROBENKOU

Znám to moc dobře. Kolikrát si po obědě sednu a ještě bych si něco malého sladkého dala. Minulý týden jsem v kuchyni poprvé vykouzlila tyto zdravé muffiny s ricottou a podzimním nádechem díky pečeným hruškám a věřte nevěřte, od té doby jsem je dělala dvakrát znovu, protože zachutnaly i Adamovi, ne zcela velkému milovníkovi zdravých alternativ dezertů! Narozdíl od většiny jiných muffinů, co jsem kdy doma pekla, byly totiž perkektně vláčné, plné chuti a díky hruškám a ricottě nebyly vůbec suché.


Ingredience jako tvaroh, jogurt nebo kefír přidávám do mých receptů docela často, protože nejenom že jídlům dodají trošku více bílkovin, udělají téměř každé sladké jídlo perfektně vláčné. Proto dneska konečně přišel čas na to sepsat na ně recept a věřím, že vám některé ty propršené a chladnější dny zpříjemní doma tak jako nám.



Ingredience (na 12 muffinů)

Na pečené hrušky:

- 2 hrušky (cca 400 g)

- 2 lžíce medu

- 1/2 lžičky skořice


Na těsto:

- 1/2 lžičky skořice

- 2 lžíce medu

- 2 vejce

- 120 g ricotty


Na drobenku:

- 1 lžíce medu

- 1 lžíce kokosového oleje



1. Nejdříve si dáme dusit hrušky. Na pánvi si rozpustíme kokosový olej, následně k němu přidáme med a skořici a asi minutu vše společně osmahneme. Následně přidáme najemno nakrájenou hrušku a vše necháme asi 8-10 minut na mírném plameni "péci".



2. Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů. Ve větší misce smícháme špaldovou mouku se skořicí a kypřícím práškem. V jiné misce společně rozmícháme vajíčka, kokosový olej, ricottu a med. Následně postupně smícháme suchou směs s tou tekutou a vytvoříme jednotné těsto, ke kterému následně přimícháme i upečení hrušky.



3. Nakonec si připravíme i drobenku smícháním mouky s rozpuštěným kokosovým olejem a medem.



4. Formu na muffiny si vymažeme kokosovým olejem (nebo kokosovým olejem ve spreji) a těsto rovnoměrně rozdělíme na 12 stejných částí. Já měla formu bohužel jen na 6 kousků, takže jsem muffiny pekla nadvakrát. Každý z nich ještě před pečením jemně posypeme drobenkou a dáme je péct na asi 12-15 minut, dokud nám drobenka hezky nezezlátne.




5. Upečené muffiny necháme venku asi 10 minut vychládnout, následně je můžeme vyjmout a dát chladnou na mřížku. Servírujeme ke kávě nebo jen jak tako dezert či svačinku.





Na jeden kousek vychází asi 178 kcal, 24 g sacharidů, 7 g tuků a 5 g bílkovin.


Co takhle si těmito voňavými muffiny zpříjemnit nascházející víkend? Pokud se rozhodnete tyto skvělé muffiny ve zdravější verzi vyzkoušet, určitě mi nezapomeňte dát vědět na mém Instagramu (@luciemin).


Přeji dobrou chuť a krásný víkend! 🧡

Papa, L.




1 851 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page