top of page

RECEPT: CARROT BREAD

"Vegetables are a must on a diet. I suggest carrot cake, zucchini bread, and pumpkin pie." 🎃


Amen! Sice pevně věřím, že do sebe zeleninu denně pravidelně dostáváte i z jiných zdrojů, než ze sladkých buchet a koláčů, ale o tento recept se s vámi chci podělit primárně kvůli tomu, jak moc chutný je a ne jen díky vysokému obsahu vlákniny. Protože kdo by neměl rád mrkvový dort? Vláčný, nadýchaný, tak akorát sladký a voňavý po skořici. Přesně takový je i můj recept na mrkvový chlebíček, který vám ale oproti dortu zabere tak polovinu času a navíc jsem si (jak už mě asi i znáte) pohrála i s kvalitou surovin a maličko pomohla i obsahu bílkovin. A voilá! Báječný carrot bread s frostingem z řeckého jogurtu a s ořechy je na stole.


Na Instagramu jste mi dali jasně najevo, že byste o recept moc stáli, proto jsem se rozhodla vám ho sepsat na blog. Věřte mi, že určitě ho nebudete chtít doma vyzkoušet jen jednou!



Budete na na něj potřebovat:

- 35 g proteinu (syrovátkový/rostlinný) - já použila vanilku od Aktinu

- 3 vejce

- 40 g rozpuštěného kokosového oleje

- 60 g xylitolu krystal (sladidlo) - možní nahradit třtinovým/kokosovým cukrem

- 3 středně velké mrkve

- 1 jablko

- koření: mletý muškátový oříšek, skořice


Na frosting:

- 1 řecký jogurt Milko (případně tvaroh)

- 15 g proteinu (syrovátkový/rostlinný) - já použila vanilku od Aktinu




1. Nejprve si smícháme všechny sypké suroviny (až na cukr) - ovesnou mouku, pohankovou mouku, ovesné vločky, protein, kypřící prášek, špetku muškátového oříšku a špetku skořice.


2. V další misce společně utřeme vajíčka s kokosovým olejem a cukrem/xylitolem.



3. Mokrou směs postupně vmícháváme do směsi suché až do té doby, než se nám vytvoří celistvé těsto. Pokud je příliš tuhé, můžeme po lžících přidat maličko vody.


4. Na jemnějším struhadle si nastrouháme mrkev, na hrubším zase jedno oloupané jablko (díky němu nebude chlebíšek suchý). Vše následně přimícháme do těsta.



5. Formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem a já ho ještě jemně postříkala kokosovým olejem ve spreji. Chlebíček dáme péct do trouby, rozehřáté na 180 stupňů. Pečeme jej cca 30-40 minut až do té doby, než se těsto přestane lepit na špejli. Upečený chlebíček necháme cca hodinu odležet, aby nám pěkně vychladnul.


6. Mezitím si můžeme připravit greek yogurt frosting. Řecký jogurt smícháme s proteinem (případně můžeme místo proteinu použít cukr/sladidlo a vanilku). Jakmile chlebíček vychladne, namažeme frosting rovnoměrně na horní část a posypeme jej nadrcenými ořechy. Vše dáme ještě cca na hodinku vychladit do lednice a máme hotovo! Chlebíček podáváme nakrájený na cca 1,5 cm široké plátky (moje forma je dlouhá 20 cm).



Na jednu porci (celkem 12 plátků) pak vychází cca 170 kalorií, 20 g sacharidů, 8.5 g bílkovin a 7 g tuků.


Dobrou chuť! ❤️



12 462 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page