top of page

RECEPT: GREEK YOGURT BOWLS

Řecký jogurt je něco, co v mé lednici nesmí opravdu nikdy chybět. Pro svoje makroživiny i složení je podle mě skvělým nástrojem pro to, jak ve svém jídelníčku zvýšit množství bílkovin například místo obyčejného bílého jogurtu, který obvykle obsahuje spíše tuky a sacharidy. Řecký jogurt, ať už odtučněný či s nějakým obsahem mléčného tuku, najdete v každém běžném supermarketu a já se s vámi dnes podělím rovnou o čtyři recepty na perfektní snídaňové jogurtové misky, které máte hotové do pěti minut a zároveň jimi po ránu doplníte všechny potřebné živiny, ať už se chystáte do školy, práce nebo klidně i trénovat!


Na všechny misky jsem použila asi 180 g řeckého jogurtu, který je základem všech čtyř yogurt bowls. Pokud se snažíte hlídat si v jídelníčku příjem kalorií a hledáte spíše bílkoviny, než tuky, doporučila bych vám vyhledávat spíše odtučněné či nízkotučnější verze řeckého jogurtu.


1. HONEY, FIGS & PEANUT BUTTER


Na tuto misku, která se na toto období svými chutěmi neskutečně hodí, budete potřebovat:

- řecký jogurt

- 1 fík

- 2 lžíce medu


Jednu lžíci medu smícháme s řeckým jogurtem. Fíky nakrájíme na tenké plátky a zdobíme jimi jogurt. Vše zalijeme druhou lžící medu, zasypeme dýňovými semínky a přidáme arašídové máslo.


2. POPPY SEED, PLUMS & FLAXSEED



Kombinace maku a švestek je podle mě opravdu nesmrtelná. Budete na ni potřebovat:

- řecký jogurt

- 1 švestku

- cca 20 g máku

- 1 lžíci granoly (já mám z Marks&Spencer)

- cca 10 g mletého lněného semínka (skvělý zdroj omega 3 mastných kyselin)


Řecký jogurt smícháme s asi 10 g máku. Můžeme ho dosladit dle vlastní preference - bezkalorickými kapičkami, stévií, medem či jiným sirupem. Švestku nakrájíme na plátky a zdobíme jí jogurt. Následně na jogurt nasypeme granolu, zbytek máku a lněné semínko. Voilá, jídlo plné superfoods, bílkovin, sacharidů a zdravých tuků je na stole!


3. CHIA, BLUEBERRIES & ALMOND BUTTER

Takhle miska, které je od vrchu až dolů plná superpotravin, je asi moje nejoblíběnější. Miluji kombinaci sladkých borůvek, gelových chia semínek, jemně karamelové macy a křupavého mandlového másla.


Budete na ni potřebovat:

- řecký jogurt

- vanilkové Flavdrops

- špetku maca prášku

- cca 10 g chia semínek

- čtvrt nektarinky

- hrst borůvek

- 1 lžičku mandlového másla


Řecký jogurt smícháme s pár kapičkami Flavdrops a asi 5 g chia semínek. Necháme jej chvíli odstát, aby semínka nabobtnala. Nektarinku si nakrájíme na tenké plátky. Jogurt následně zdobíme borůvkami, kokosovými chipsy, nektarinkou, posypeme chia semínky a nakonec l



4. CHOCOLATE, BANANA & MORE CHOCOLATE

Honí vás někdy mlsná na čokoládu? Zařaďte do svého jídelníčku čas od času tuto yogurt bowl a věřte, že na ní všichni čokoholici budou ujíždět!


Budete na ni potřebovat:

- řecký jogurt

- 1/2 banánu


Řecký jogurt smícháme s kakaem. Můžeme ho dosladit dle vlastní preference - bezkalorickými kapičkami, stévií, medem či jiným sirupem. Banán nakrájíme na kolečka a zdobíme jím jogurt. Následně zdobíme kakaovými boby, lupínky i čokoládovými pecičkami. Čokoládové srdce plesá!



Řecký jogurt je ideálním předtréninkovým i potréninkovým jídlem a v kombinaci s těmito všemi superfoods, ovocem, křupínky a hromadou dalších dobrot se určitě stane vaším oblíbencem v kuchyni, tak jako se stal u mě. Po takové snídani/svačině sahám obvykle pokud ráno nestíhám nebo nechci strávit přípravou snídaně desítky minut. Proto u mě ve špajzce obvykle většinu těchto surovin najdete, připravené zachránit moje ráno chutnou yogurt bowl!


Kalorie na jednu takovou misku se liší dle množství surovin, které na ni použijeme, ale obvykle se to bude točit (s gramážemi v těchto receptech) kolem 350-450 kcal. Pokud si takovou misku chcete dělat jako předtréninkové jídlo, určitě bych vám doporučila ubrat zdrojů tuků (oříšky, semínka) a přidat více zdrojů sacharidů (ovoce, špaldové lupínky, granola atd.).


Pevně věřím, že vás yogurt bowl budou bavit tak jako mě! Pokud se rozhodnete nějakou z nich vyzkoušet (nebo klidně všechny!), určitě nezapomeňte dát mi o tom vědět na mém Instagramu.


Dobrou chuť`! ❤️

Pa, L.


2 236 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page