top of page

RECEPT: BANÁNOVÝ KOLÁČ S CIZRNOU

Děsí vás ta cizrna v názvu? Tak to by určitě neměla! Díky této surovině je totiž tento koláč vláčný, nadýchaný a i po několika dnech rozhodně nebude suchý. V kombinací s jogurtovou vrstvou, banány a sušenkami vznikl koláč, po kterém se doslova do patnácti minut zaprášilo. Jelikož jsem na Srí Lance s množstvím a druhem surovin docela omezená, rozhodla jsem se, že se svojí oblíbenou surovinou na pečení, banány, vyzkouším vymyslet něco nového a trošku netradičního. A voilá, nový a opravdu povedený recept je venku!


Věřím, že většina těchto surovin už na vás ve vaší špajzce číhá, takže není třeba ztrácet čas a jde se péct.



Budete na něj potřebovat:

Na "korpus":

- 150 g celozrnné mouky (můžeme použít i pohankovou/špaldovou atd.)

- 4 větší zralé banány (cca 360 g)

- 1 plechovka předvařené cizrny

- 75 g rozpuštěného kokosového oleje

- 1 vejce

- 50 g proteinu (já použila slaný karamel od Aktinu)

- lžíčku skořice


Na jogurtovou vrstvu:

- 400 g bílého neslazeného jogurtu (můžete použít i tvaroh)

- 8 g proteinu (já použila slaný karamel od Aktinu)

- celozrnné sušenky (já použila asi 10 kousků)



1. Ve velké míse smícháme všechny suché suroviny - ovesné vločky, celozrnnou mouku, protein, kypřící prášek a skořici.


2. Ve vyšší misce na mixování na jemnou kaši rozmixujeme kokosový olej, 3 banány, propláchnutou cizrnu, kokosový nektar a vajíčko.



3. Tekutou směs pomalu přimícháme do směsu suché, než vznikne celistvé těsto. Těsto by nemělo být příliš tekuté, spíše naopak.



4. Troubu předehřejeme na cca 170-180 stupňů. Kulatou formu vymažeme kokosovým olejem a vysypeme celozrnnou moukou, případně můžeme formu vyložit pečícím papírem. Těsto nalejeme do formy a rovnoměrně rozprostřeme po celém jejím dně. Korpus pečeme cca 20-30 minut (podle výkonu trouby) do té doby, než se nám těsto přestane lepit na špejli. Upečený korpus dáme stranou vychladnout.



5. Mezitím si připravíme jogurtovou vrstvu. V misce smícháme bílý neslazený jogurt s proteinem a kokosovým nektarem. Můžeme přidat i špetku skořice (pokud ji máte rádi tolik jako já). Nakonec do směsi přimícháme cca 5 kousků rozdrcených sušenek (já je rozdrtila v igelitovém sáčku pomocí vařečky).


6. Poslední zbylý banán nakrájíme na tenká kolečka a pokládáme je rovnoměrně na upečený korpus. Následně na ně rozprostředeme i jogurtovou vrstvu.




7. Hotový koláč dáme minimálně na 2 hodiny zatuhnout do lednice. Nakonec ještě posypeme jogurtovou vrstvu zbytkem rozdrcených celozrnných sušenek. Dobrou chuť!



Já koláč rozdělila na 12 stejně velkých kousků, kdy na jeden pak se vším všudy vychází: 270 kalorií, 31 g sacharidů, 11 g tuků a 11 g bílkovin.




Pokud se rozhodnete banánový koláč s cizrnou vyzkoušet, určitě mi nezapomeňte dát vědět na mém Instagramu.

Přeji dobrou chuť ❤️

L.



5 702 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page